Termografija u energetskim pregledima zgrada

Kontrola i nadzor: vanjske ovojnice zgrade pri energetskim pregledima; kvalitete izvedbe novih zgrada; nehomogenosti materijala, vlage u konstrukciji; toplinskih mostova; puknuća instalacija, zrakopropusnosti; instalacija u podu i zidu

Termografija u energetskim pregledima zgrada

PostPostao/la LKO » sri tra 06, 2011 9:47 am

Kako vidim da nema diskusije na temu energetskog certificiranja zgrada i uloge termografije u certifikaciji, želio bi potaknuti temu diskusije i razgovora.

Termografija kao metoda jest priznata metoda u postupcima energetskih pregleda zgrada, no zakonom nije obavezna. Ovo je možda uzrok "pospanosti" termografista na ovu temu. Iako navodno unutar EU će termografija biti obavezna od 2012, neznam koliko je to realno da se kod nas dogodi obzirom na raspoloživi broj termografista i obim objekata koje treba certificirati. Smatram da iz tog razloga termografija će biti dalje "preporučena" metoda.

Kako osobno vršim energetske preglede i energetsko certificirane zgrada sa jednostavnim i složenim tehničkim sustavima (popis objekata vidjiv na www.fesb.hr/kk pod "konzultantske djelatnosti") i kako svi do sada certificirani objekti termografski evaluirani (termografsko snimanje proveo kolega Edo Modun), smatram da je termografija u energetskoj certifikaciji provediva. Moj uvjet kod evaluacije zgrade je da energetskoj evaluaciji predhodi termografski pregled. Jest da netko može komentirati kako će uvijek biti onih koji će evaluaciju napraviti bez angažmana termografiste, no naglašavam da je potrebno promovirati činjenicu kako se termografijom dobiva znatno bolji uvid u zgradu i kako se na račun toga mogu predložiti mjere pobolšanja efikasnosti. Ove mjere vrlo brzo pokrivaju investiciju u termografski pregled. Termografski pregled, kao i sva druga mjerenja, plaća se odvojeno od energetskog pregleda i certifikacije čiju maksimalnu cijenu je propisalo ministarstvo. Energetski evaluirati zgradu bez termografskog pregleda je isto što i crtati sliku na ulje sa povezom preko očiju.

Prof.dr.sc. Lovre Krstulović, ITC level 2
Prof.dr.sc. Lovre Krstulović-Opara, dipl. inž. stroj.
LKO
 
Postovi: 11
Pridružen/a: sri pro 30, 2009 11:10 am
Lokacija: Split

Re: Termografija u energetskim pregledima zgrada

PostPostao/la Krešimir Petrović » čet tra 07, 2011 7:23 pm

Sviđa mi se ova završna konstatacija!
Dovoljno je pogledati na stare građevine! Kako će se tamo provesti energetska certifikacija bez primjene IC inspekcije! Ili pri objektima, a ima ih, bez adekvatne tehničke dokumentacije ?!
A što se tiče broja termografista Levela 1, dakle onih koji bi u većini provodili potrebna mjerenja, mislim da ih svakim danom imamo sve više, školujemo ih i dolaze iz cijele RH. Oni bi mislim svojim angažmanom to mogli pokriti. Ali problem će biti sa IC opremom, jer svaki završeni termografista nema i vlastitu IC kameru. U EU postoje firme koje daju u najam kvalitetnu i certificiranu IC opremu na nivou dnevnog najma, pa ju onda svaki ovlašteni termografist može koristiti. Tu se otvara prostor za dobavljače IC opreme i naravno otvara se prostor za osiguravajuće kuće.
I zaključno slažem se s Lovrom: termografija treba biti neophodna pri energetskoj certifikaciji građevine i treba prethoditi energetskoj evaluaciji !
Tajnik HUICT-a
Međunarodna ovlaštenja: Level 2, GasFindIR, BCAM Basics
Avatar
Krešimir Petrović
 
Postovi: 11
Pridružen/a: pon kol 31, 2009 1:23 pm

Re: Termografija u energetskim pregledima zgrada

PostPostao/la bojan » sri tra 20, 2011 7:55 am

Razmišljanja su u redu no premalo radimo na prezentaciji termografije.

Snimanjem novih zgrada, na zahtjev stanara koji imaju preveliku potrošnju energenata u odnosu na druge stanare, utvrdio
sam da je potrebno izrađivati energetski certifikat za svaki stan posebno ili bar za svaki kat.Nemoguće je da stan u prizemlju i u potkrovlju imaju istu potrošnju u odnosu na stanove između njih.Razlika snimanih stanova u odnosu na druge stanove u zgradi po potrošnji energenata je bila skoro 100% veća.
To su bila snimanja ove zime i rezultat reklamacija stanara prema investitoru ćemo vidjeti.

Sve dok ovakve primjere ne prezentiramo energetskim certifikatorima da shvate ozbiljnost izrade certifikata nećemo snimati građevine kod izrade certifikata.
Udruga (HUICT) bi se trebala aktivnije uključiti u skupove o energetskoj učinkovitosti po cijeloj Hrvatskoj.
Rad g.Lovre je vrlo dobar primjer da se može prezentirati termografiju.

Za početak da se napravi sastanak u udruzi svih zainteresiranih termografista za rad na prezentacijama kako bi mogli
odrediti ciljeve i način rada.
bojan
 
Postovi: 4
Pridružen/a: uto ruj 01, 2009 11:23 am

Re: Termografija u energetskim pregledima zgrada

PostPostao/la bojan » pon srp 18, 2011 3:14 pm

Pozdrav ,
moje razmišljanje na temu certificiranja zgrada , članak na portalu "Gradimo.hr" je objavljen besplatno ,
portala na temu energetske učinkovitosti ima dovoljno i ako nekoliko nas objavi članak svakih par mjeseci bit
će dovoljno da energetski certifikatori uvide potrebu za snimanjem

članak možete pogledati na
http://www.gradimo.hr/Prvi---hrvatski-- ... 22399.aspx


Lp
Bojan
bojan
 
Postovi: 4
Pridružen/a: uto ruj 01, 2009 11:23 am


Natrag na Graditeljstvo

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron