Rezolucija detektora i njegova osjetljivost pri inspekciji

Kontrola i nadzor: toplinskih postrojenja; elemenata za prijenos toplinske energije, parovoda, vrelovoda; toplinskih stanica i uređaja za prihvat toplinske energije; dalekovoda i elemenata prijenosa; rasklopišta, transformatora i transformatorskih stanica; razvodnih i kontrolnih elektroormara

Rezolucija detektora i njegova osjetljivost pri inspekciji

PostPostao/la Krešimir Petrović » čet ruj 10, 2009 2:37 pm

U "navali" IC termografskih inspekcija elektro-energetskih postrojenja važna je spoznaja, pogotovo za korisnika i naručioca, da tu inspekciju ne može obavljati svaka IC kamera niti objašnjenja dobivenih rezultata može interpretirati svaki termografist! Naime, postoji opasnost od nestručnog mjerenja s neadekvatnom IC opremom, a to naravno može dovesti do pogrešnih rezultata mjerenja i krivih interpretacija termograma u završnom izvješću - Protokolu mjerenja !?

Kao objašnjenje ovog navodim isti primjer temperaturne nepravilnosti pri stupu odlaznog dalekovoda na izlazu iz TS-a, mjeren IC kamerama raznih rezolucija detektora: 120x120, 320x240 i 640x480, recimo relativno iste optike.

slika Rezolucija detektora 120x120

slika Rezolucija detektora 320x240

slika Rezolucija detektora 640x480
By kostelgrad at 2009-09-10

Dakle, počinjena greška već pri mjerenju IC kamerom male rezolucije detektora veća je od interpretacije kritične greške prema kriteriju klasifikacije grešaka:
Klasa "A" (po starome "3") gdje se radi o vrlo ozbiljnoj anomaliji koja zahtijeva hitnu intervenciju, govori o apsolutnoj temperaturi većoj od 80°C ili o razlici temperatura delta T većoj od 30°C!

S povećanim brojem pixela poboljšava se kvaliteta slike odnosno razina detalja, ali i njihova interpretacija. Dakle, veća točnost mjerenja temperature važna je za definiranje hitnosti registriranog problema.

Korisnici i naručitelji usluga IC termografije oprez:
Zatražite već u svojim zahtjevima za IC termografijom ee postrojenja obavezno podatke o kvaliteti IC opreme i njene optike! Obratite se pitanjem HUICT-u ako vam izvođač radova ne pokaže svoje ovlaštenje termografista! Zatražite potvrdu o sposobnosti izvođaća i opreme!

Očekujem i vaš komentar !

Voditelj područja primjene
Tajnik HUICT-a
Međunarodna ovlaštenja: Level 2, GasFindIR, BCAM Basics
Avatar
Krešimir Petrović
 
Postovi: 11
Pridružen/a: pon kol 31, 2009 1:23 pm

Natrag na Energetika i elektroenergetika

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron